Sizi Arayalım

Sağlık Turizminde Dünya’da İlk 5’teyiz

Sosyal yaşamın tamamen sekteye uğradığı pandemi döneminde sağlık turizmi de ciddi şekilde etkilendi elbette. Ama işin ilginç yanı Türkiye bu dönemde estetik ve plastik cerrahide, cerrahi olmayan tüm estetik işlemlerde gözle görülür bir büyüme gösterdi ve Uluslararası Estetik Cerrahi Derneği'nin (ISAPS) 'Global Survey 2020 Raporları'na göre Türkiye, pandemi döneminde dünyada en çok estetik cerrahi yapılan 5 ülkeden biri oldu.

Bunu takip eden 2022 yılının verilerine göre de Türkiye’nin yıllık sağlık turizm geliri ise 4 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Bu da bir önceki yılın toplamda 2 katı bir artış demek. 2021 yılında 670.730 kişi sağlık hizmeti almış ve buradan elde edilen gelir 1.726.973 bin ABD doları tutarında gerçekleşmiştir. 2022 yılında toplam 1.258.382 kişi sağlık hizmeti almak için ülkemize gelmiş ve buradan elde edilen gelir 1. 926.094 bin ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.

Özellikle sosyal medya kullanımı sadece medikal estetik uygulamalarına değil estetik ve plastik cerrahi uygulamalarının da artmasında büyük bir rol oynadı. Estetik yaptıramayan ve kendisinden memnun olmayan kadın erkek hemen herkes filtre kullanımlarını arttırırken sosyal medya kullanıcılarının son 2021 yılında 400 milyondan fazla (yüzde 9) artarak, Ekim 2021 itibarıyla 4,5 milyarı aştığına ve dünya nüfusunun yüzde 57,6'sını oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Brezilya cerrahi estetikte işlemlerinde nüfusun yüzde7,1’ine denk gelen rakam ile ilk sırada, Amerika ise cerrahi olmayan estetik işlemlerinde nüfusun yüzde 8,7’sine denk gelen rakam ile ilk sırada yer alıyor.

Dünyada yılda yapılan 22 milyon estetiğin yüzde 87,4’ünü kadınlar, yüzde 12,6’sını erkekler yaptırıyor. Yine dünyada en çok yapılan estetik operasyon ise 1,841,098 kişi tarafından yaptırılan meme estetiği, arkasından 1,732,620 ile liposuction geliyor.  Botoks dünyada 5,344,764 kişi yaptırılırken, erkeklerde botoks 752,752 ve erkeklerde meme estetiği (jinekomasti) ise 269,720 rakamlarına ulaştı.

Peki Türkiye’de en çok hangi plastik cerrahi ameliyatları yapılıyor ve hangi ülkelerden geliyorlar derseniz; 

Türkiye’de Plastik cerrahların her 4 hastasından 1’i yabancı.  Bu kriterlere göre Türkiye Meksika’dan sonra Dünya’da ikinci sırada yer alıyor da denilebilir. Ülkemize en çok hasta Almanya, Birleşik Krallık, Arap Yarımadası ve Fransa’dan geliyor. 

Bazı estetik operasyonlar diğerlerinden çok daha fazla tercih ediliyor. Bu estetik operasyonları burun estetiği, meme büyütme, liposuction, yüz germe ve karın germe olarak sıralamak mümkün. Türkiye’de ve diğer Akdeniz ülkeleri, İsrail ve İran’da burun ameliyatları ilk sıralarda. Bunun nedeni bu ülkelerde burunların daha iri, kemikli ve kemerli olması. Ülkemizden dünya çapında burun cerrahlarının çıkmasının nedeni de bu.

90’ların Kate Moss öncülüğündeki zayıf modelleri, yerini dolgun vücutlara bıraktı.

Bunda gıda endüstrisinin de büyük payı var. Meme protezlerinin ve BBL adı verilen kalça büyütme, bel inceltme işlemlerinin yüksekliği bu akıma bağlanabilir. Göz kapağı ameliyatları ise her iki cinsiyeti birden ilgilendirmesi ve nispeten ucuz ve kolay bir işlem olması nedeniyle her zaman üst sıralarda yer alıyor. 

Kadınlar kadar erkeklerin de plastik, estetik cerrahi ameliyatlarına ilgisi azımsanmayacak kadar attı. Estetik cerrahi işlemlerinde erkek hastaların oranı yaklaşık yüzde 10 ve bu oran yıllar içerisinde güzel  bir artış göstermekte. Cerrahi dışı işlemlerde ise erkek hastaların sayısı çok daha hızlı yükseliyor. Genç ve dinamik görünme arzusu daha çok botoks ve dolgularla gideriliyor. Botoksu terleme ve diş sıkma tedavisi gibi kullanım alanlarının genişlemesi, erkeklerin estetik merkezlerine girmesini kolaylaştırdı.

Botoks ve dolgular ise 2008 krizi sonrasında ameliyat sayılarının düşmesiyle yükselişe geçti. Kolay uygulanabilir ve ucuz olmaları bu işlemlerin çok talep edilmesine yol açtı. Artan talep endüstrinin daha etkili ve güvenli dolgular geliştirmesini sağladı. Özellikle sosyal medya paylaşımlarındaki dolgun dudaklar, keskin elmacık kemikleri, belirgin çene hatları gençlerden oluşan dev bir pazar yarattı.

Instagram

Linkedln

İlgili İçerikler
Dudak Dolgusu Sonrası

Dudakların dolgun, simetrik ve estetik hale getirilmesini sağlayan dudak dolgusu sonrası yapılması gerekenleri bilmek...

Burun Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği, kişinin yüzündeki dengeyi ve uyumu iyileştirmek amacıyla yapılan estetik bir cerrahi prosedürdür.

Yüzdeki Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?

Ergenlik dönemi, sağlıksız beslenme, stresli yaşam ve benzeri nedenlere bağlı olarak yüzde...

Meme Estetiği Hakkındaki Gerçekler

Meme estetiği; meme biçimi, meme genişliği ve meme görünümü gibi pek çok nedene bağlı...

Son Güncelleme Tarihi : 13.10.2023