Sizi Arayalım

Meme Estetiği Hakkındaki Gerçekler

Meme estetiği; meme biçimi, meme genişliği ve meme görünümü gibi pek çok nedene bağlı olarak hem kadınlar hem de erkekler tarafından tercih edilir. Özellikle kadınlar tarafından tercih edilen meme estetiği, isteğe bağlı olarak meme görünümünden memnun olmayan ya da  meme kanseri tedavisi görmüş kişilere tedavi sonrasında kişinin kendini daha iyi hissetmesi için uygulanabilir. Cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler ile gerçekleştirilir.

Özellikle kadınlar için memenin şekli, yapısı, duruşu yani görünüşü oldukça önemlidir. Bazı kadınlarda iki meme arasında doğuştan bir asimetri görünebilir ya da bazı kadınlar doğuştan küçük ve dik olmayan memelere sahip olabilir. Bunlarla birlikte; kilo dengesizliği (alıp verme), genetik yatkınlıklar, meme kanseri tedavisi nedeniyle meme dokusunun bir kısmında ya da tamamında kayıp olması, hamilelik sürecinde memelerin büyümesi, doğumdan sonra emzirme ile memelerde görülen sarkmalar gibi pek çok durumda meme estetiği yapılabilir. Meme estetiği, meme görünümünden memnun olmayan kişilere yapılabildiği gibi vücut yapısına nazaran daha büyük meme dokusuna sahip olan kişilerin omurga ve sırt bölgelerinde oluşabilecek zararı önlemek yani vücut sağlığını korumak nedeni ile de yapılabilir. Genellikle meme estetiği için yapılan ameliyat genel anestezi altında gerçekleşir.

Meme küçültme, meme büyütme, jinekomasti, meme başı ve meme dikleştirme ameliyatı gibi işlemler meme estetiği kapsamında yer alır. Çokça merak edilen, meme estetiği nedir, meme estetiği nasıl yapılır, meme estetiği fiyatları nelerdir? Gibi sorulara bir göz atalım.

Meme Estetiği Nedir?

Meme estetiği, meme yapısının istenilen şekilde olmaması, doğuştan ya da emzirme sonrasıda oluşan sarkıklığın giderilmesi, küçük meme dokusuna sahip kişilerin meme dokusunun büyütülmesi, büyük meme dokusuna sahip kişilerin ise meme dokusunun küçültülmesi, meme başı estetiği, meme dikleştirme estetiği gibi kişinin ihtiyacına uygun işlemlerin yapılması ile gerçekleşir.

Meme estetiği gününüzde en yaygın olan estetik operasyonlardan biridir. Meme kanserinin neticesinde tedavi gören bu yüzden meme dokusunun bir kısmı ya da tamamı alınan, meme dokusu vücut yapısıyla orantısız olan kişiler tarafından hangi cinsiyette olup olmadığına bakılmaksızın yapılabilir.  Meme estetiği sayesinde memede vücut yapısına bağlı olarak belirgin bir şekilde istenilen şekil, dolgunluk ve görünüm elde edilebilir. Bu operasyon ile kişiler kendilerini daha iyi ve özgüvenli hissedebilir.

Meme Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Meme yapısının nasıl göründüğü özellikle kadınlar için oldukça önem arz etmektedir. Çoğu kadın dik, hacimli ve vücut yapısı ile orantılı bir meme görünümüne sahip olmak ister. Fakat estetik meme görünümü ile ilgili istekler yalnızca kadınlara özgü değildir. Bazı erkeklerin meme dokusu hormonlar, tüketilen gıdalar vb. etkenlerden dolayı normalden biraz daha gelişmiştir. Bu yüzden erkekler de cinsiyetlerine uygun bir meme yapısına sahip olmak için meme estetiğine başvurabilirler. Bu yüzden birbirinden farklı pek çok meme estetiği operasyonları vardır:

Meme Büyütme Estetiği: Kilo alıp verme, doğum sonrasında emzirme, yaşın ilerlemesi ile meme dokusunda azalma ve meme dokusunun doğuştan vücuda oranla küçük olması gibi durumlarda meme büyütme estetiği uygulanabilir. Bu uygulama ile meme yapısına hacim kazandırmak amaçlanır. Meme büyütme estetiği hem cerrahi olan hem de cerrahi olmayan yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Ameliyat ile yapılan meme büyütme estetiğinde; meme yapısını büyütmek için hastanın vücut yapısı, kilosu dikkate alınarak,  göğüs kafesinin şekline ve meme dokusunun hacimine uygun olacak şekilde meme implantı tercih edilir. Hastanın beklentileri ve doktorun belirlediği sınırlar doğrultusunda implant şekline ve boyutuna karar verilir. Daha sonra meme büyütme ameliyatı esnasında uygun olan implant test edilerek yerleştirilir. Çoğunlukla, genel anestezi uygulanarak operasyon gerçekleştirilir.

Ameliyatsız meme estetiği ise kişinin farklı bölgelerinden elde edilen yağın, hyalüronik asit içeren dolgu malzemelerinin, aquafilling gibi dolgu malzemelerinin enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Lokal anestezi uygulaması yapılarak işlem tamamlanır. Böylelikle izsiz meme estetiği yaptırmak mümkündür.

Meme Küçültme Estetiği: Bazı kadınlar vücutlarına oranla büyük meme dokusuna genetik olarak sahip olabilir. Bununla birlikte kilo alımı, hamilelik, beslenme şekli, gelişim ile ilgili durumlar ve çeşitli ilaç kullanımı gibi nedenler meme yapısının genişlemesine neden olabilir. Büyük meme dokusu sırt ve omurga sağlığını tehdit edebilir. Bu yüzden kişilere, daha sağlıklı ve estetik bir görünüm elde etmeleri için meme küçültme ameliyatı işlemi uygulanır.

Meme Dikleştirme ve Toparlama Estetiği: Doğum sonrasında emzirme, kilo alıp verme, yaşlanmanın etkisiyle meme yapısındaki dokuların hacmini kaybetmesi ve sıkılığının azalması gibi nedenlerle meme dik duran görüntüsünü yitirebilir. Bu durum ise meme dokusunda sarkmalara neden olur. Meme toparlama ve dikleştirme estetiği meme dokusuna zarar vermeden meme dokusundaki sarkmış görünümün giderilmesini sağlar. Bu ameliyatla meme yapısı yeniden şekillendirilir ve dikleştirilen meme yapısına sıkı bir görünüm kazandırılır. Hamilelik sonrasında emziren anneler, emzirme dönemini geçtikten sonra doktor tarafından belirlenen zamanda ameliyatı yaptırabilir. Tekrar hamile olan kadınların memelerinde emzirme sonrasında yeniden sarkma görülebilir. Bu yüzden estetik işlemin uygulanmadan önce bu durum göz önüne alınarak planlanması önerilir.

Jinekomasti (Erkeklerde Meme Küçültme Ameliyatı): Erkeklerin vücut yapısı ile kadınların vücut yapısı birbirinden farklıdır. Erkeklerin meme dokusu; hormonlar, beslenilen işlenmiş gıdalar, hastalıklar, nadiren de olsa kortizon içeren ilaçların kullanımı, steroid kullanımı, alkol tüketimi gibi etkenlerden dolayı büyüyebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte büyüme çoğunlukla östrojen hormonu fazlalığından kaynaklanmaktadır. Sağlık açısından uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi önemlidir. Bununla birlikte denize ya da havuza girerken, dar kıyafetler giyildiğinde meme yapısının belirgin olması erkeklerin özgüvenlerini etkileyebilir ve estetik kaygılara neden olabilir. Erkek meme estetiği ameliyatı için gerekli testler yapıldıktan sonra büyümüş olan meme dokusu ameliyatla alınarak istenilen görüntü elde edilir.

Jinekomasti işlemi için yapılacak yöntem meme dokusunun durumuna göre değişiklik gösterebilir. Meme dokusunun çok büyük olmadığı yağ dokusunun fazla olduğu durumlarda liposuction işlemi uygulanabilir. Yaklaşık olarak yarım 0.5 cm’lik  bir kesi işlemi yapılıp kanül ya da iğne gibi aletler kullanılarak fazla yağ alınabilir. Daha büyük sarkmalarda ve doku fazlalıklarında meme altından 1-1.5 cm’lik kesi yapılarak genişlemiş olan doku alınabilir. Fazlaca büyümüş olan meme dokusunda ise meme başı çevresinden tüm memenin alınma işlemi de gerçekleşebilir.

Meme Başı Estetiği: Meme başı estetiği; doğuştan veya daha sonradan oluşan asimetriler ya da meme kanseri tedavisi nedeniyle meme başı hasar görmüş kişilere plastik cerrahlar tarafından uygulanabilir. İçe çökmüş meme başı, içe gömülü meme başı, doğuştan oluşmayan meme başının oluşturulması, genişlemiş meme başının küçültülmesi ve meme başındaki simetrik olmayan görüntünün azalması için çeşitli teknikler kullanılır. Bu sayede hastalar istedikleri estetik görünüme kavuşurlar. Genellikle lokal anestezi ile işlem gerçekleştirilir. Meme başı estetiğinin türüne göre diğer meme estetiği işlemleri ile birlikte uygulanabilir.

Meme Estetiği Nasıl Yapılır?

Meme estetiği pek çok konuda çeşitlendirilebilir. Uzman görüşü çerçevesinde kişinin ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda hareket edilerek uygulanacak işlemler belirlenir. Meme estetiği işleminden önce (Özellikle meme büyütme estetiğinde) sanal yöntemlerle istenilen meme yapısının nasıl duracağı hastaya gösterilebilir ya da özel sütyenler içine protez yerleştirilerek canlandırma yapılabilir. Estetik işlemin yapılması planlanmış ise genel bir vücut tetkikinden sonra bu işleme engel teşkil eden herhangi bir durum bulunmazsa işlem gerçekleştirilebilir. Kişi bilinen bir hastalığı, düzenli kullandığı ilacı varsa doktora bildirmekle yükümlüdür. Meme estetiği işlemi çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. Yapılcak uygulamanın türüne ve boyutuna göre lokal anestezi de uygulanabilir. Aynı zamanda yapılacak olan işlemin türü estetik işlemin hangi yöntemle yapılacağı konusunda da etkilidir.

Estetik operasyonlarda meme altından, kol altından ve meme başı gibi bölgelerden kesi ya da enjekte işlemi yapılır. Meme estetiğinin türüne göre meme dokusunun şekli, boyutu, hacmi ve dik olması gibi değişimler sağlanır. Meme büyütme işlemi ameliyatla yapıldığında silikon meme gibi protez ya da diğer adı ile implant yerleştirilir. Ameliyat olmadan yapılan büyütme işleminde vücudun farklı bölgelerinden alınan yağın enjekte edilmesi, dolgu malzemelerinin uygulanması gibi işlemler ile geçici meme büyütme işlemi uygulanır. Meme küçültme ya da jinekomasti ameliyatı fazla olan meme dokusu ya da yağ dokusunun çıkartılması ile yapılır. Meme başı estetiği ve meme ucu estetiği ise ihtiyacın ne olduğuna bağlı olarak meme başına ya da ucuna şekil verilme işlemi ile gerçekleştirilir.

Meme kanseri tedavi süreci bittikten ve uzman onkoloji doktorlarının uygun gördüğü süre itibari ile meme büyütme estetiği süreci başlatılabilir. Kanser tedavisi sürecinde meme dokusunun bir kısmı ya da tamamı alınmış olabilir. İhtiyaca göre tek meme ya da iki meme için işlem uygulanabilir. Alınan meme dokusu yerine yapılan büyütme işlemi için uzman doktorun uygun gördüğü yöntem kullanılır. Meme yapısının tekrar şekillendirilmesi kişilerin ruhsal ve bedensel olarak kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.

Meme Estetiği Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Meme estetiği işlemi öncesinde de diğer estetik işlemler gibi dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar yer alır:

  • Öncelikli olarak alanında uzman bir plastik cerrah araştırması yapılması önemlidir. Meme estetiği oldukça dikkat ve özen gerektiren bir işlemdir. Hasta, süt bezlerinin zarar görmemesi ve istenilen görünümün elde edilebilmesi için alanında uzman ve başarılı bir plastik cerrah tarafından muayene edilmelidir.
  • Meme estetiği işlemine uygunluk ve nasıl bir yol izleneceği uzman görüşü sonucunda kararlaştırılmalıdır.
  • Uzman doktor seçiminden sonra ameliyatın nasıl yapılacağının planlaması, karşılıklı görüşlerin dinlenmesi süreç sonlandığında olumsuz bir durumla karşılaşılmasının önüne geçmek için önemlidir.
  • İşlemin her aşamasının doktor tarafından aktarılması, karşılıklı ihtiyaç ve isteklerin görüşülmesi iyi bir sonuç için oldukça kritiktir.
  • Süt bezlerinin zarar görmemesi için meme estetiği esnasında uzman doktorun hassas ve özenli davranılması gereklidir.
  • Uzman plastik cerrah ve estetik yaptıracak kişi tarafından karar verilen işlem uygulanmadan önce hastanın genel sağlık kontrolünün yapılması olası bir komplikasyonun önüne geçebilmek için önemlidir.
  • Ultrason ve mamografi tetkikleri ihmal edilmemelidir.
  • Varsa; kişinin bilinen hastalıklarını, gebelik durumunu, düzenli kullandığı ilaçları doktora bildirmesi gerekmektedir.
  • Estetik ameliyattan önce doktorunuzun belirlediği süreyi kapsayacak şekilde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı durdurulmalıdır.
  • Kan sulandırıcı etkisi olan yiyecek ve içecekler bir süre tüketilmemelidir.
  • Alkol ve kandaki oksijen seviyesini düşüreceği için sigara kullanımına ara verilmelidir.
  • Cerrahi işlemlerin belirli bir reaksiyon riski bulunabilir. Meme estetiği işleminde de yaraların iyileşmemesi, enfeksiyon riski, kanama gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu olumsuz koşullar işlemi gerçekleştirecek olan cerrah tarafından ayrıntılı bir şekilde hastaya belirtilmelidir.
  • Doktorun söylediği talimatlara uyulmalı olası bir olumsuz durumda ya da değişiklikte doktor bilgilendirilmelidir.

Meme Estetiği Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Meme estetiği sonrasında da dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bazı unsurlar vardır:

  • Meme estetiği, meme üzerinde  pek çok farklı operasyonu kapsayan işlemler bütünüdür. Yapılan estetik işleme göre iyileşme süreci farklılaşabilir.
  • İyileşme süresi genel olarak 6 haftaya kadar uzamaktadır. Ameliyatsız yapılan meme estetiğinde ise iyileşme süresi kısalabilir.
  • İyileşme sürecini etkileyen bir diğer unsur ise kişinin vücut yapısıdır. Bu süreç kişiden kişiye de farklılık gösterebilir.
  • Meme estetiği yaptıranlar tarafından uzman plastik cerrahın verdiği talimatlara uyulması iyileşme sürecini destekler.
  • Meme estetiği yapılan bölgede ağrı, hafif morarma, şişlik, kızarıklık olması normaldir. Ağrıyı azaltmak için doktor tarafından tavsiye edilen ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Meme estetiği ameliyatları sonrasında herhangi bir anormallik fark edilirse en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
  • Ameliyat sonrasında da aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar bir süre kullanılmamalıdır.
  • Kan sulandırıcı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesine de ara verilmelidir.
  • Doktorun önerdiği tedavi sonrası uygulamaları aksatmadan yapmak önemlidir.
  • Ameliyat kesileri genellikle koltuk altından ya da meme altından yapılır. Gizli dikiş tekniği kullanılarak izlerin görünmesi engellenir. Kullanılan teknik sayesinde belirgin izler oluşmaz ve dikişler kendi kendine kaybolur.

Kimler Meme Estetiği Yaptırabilir?

Meme estetiği, meme görüntüsünden memnun olmayan, doğuştan gelen ya da sonradan oluşan sağlık sorunları gibi nedenlerden dolayı hem kadınlar hem de erkekler tarafından tercih edilebilir. Meme büyütme estetiği, meme küçültme estetiği, meme dikleştirme estetiği, jinekomasti, meme başı estetiği başlıca uygulanan estetik işlemlerdir. Bu işlemler meme gelişimi tamamlanmış, 18 yaşından büyük herkese ihtiyacı ve gerçekçi boyutta istekler doğrultusunda uygulanabilir. Meme kanseri tedavisi gibi hastalıkların sonucunda zarar görmüş meme dokusu, doğuştan gelen asimetriler, meme boyutlarının vücuda oranla küçük ya da büyük olması gibi durumlarda da yapılabilir. Böylelikle daha sağlıklı ve doğal meme estetiği görünümüne kavuşmak mümkündür. Genç ve dik görünümlü meme şekli ortaya çıkar. Meme yapısından hoşlanmayan kişiler kendilerini daha mutlu hissederken vücut proporsiyonuna uygun bir görünüm elde etmiş olur.

Meme estetiğinin önerilmediği bazı durumlar vardır:

  • Kan sulandırıcı ilacı kullanmak zorunda olan kişilerin, hamilelik ihtimali olan ya da hamile olan kişilerin, hemofili hastalığı olan kişilerin, yeni doğum yapmış emziren kişiler ve emzirme sürecini yeni sonlandıran kişilerin meme estetiği yaptırması uygun değildir.
  • Şeker hastalığı bulunan, derisi iyileşmeyen, kalp piline sahip olan, kanser tedavisi devam eden kişilere meme estetiği yapılması önerilmez.
  • Kanser tedavisi tamamlanmış kişilere onkoloji doktorunun onayı alınarak meme estetiği yapılabilir.
  • Yeniden hamile kalma düşüncesi olan kişilere; meme estetiği sonrası emzirme, kilo alma gibi nedenlerden dolayı yapılan işlemin zarar görebileceği ve yeniden yapılma ihtimali olduğu belirtilmelidir. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak meme estetiği operasyonlarının yaptırılması gerekmektedir.
  • Meme estetiği konusunda henüz net bir karar almamış, tereddütleri bulunan kişilere işlem yapılması sakıncalıdır.

Meme Estetiği Ücretleri

Diğer estetik işlemler gibi meme estetiği ameliyatı da pek çok alan ve teknikle uygulanabilir. Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanında eğitim almış, uzmanlaşmış başarılı bir plastik cerrah tarafından işlemin gerçekleştirilmesi önemlidir. Meme estetiği fiyatları; uygulayıcı uzman plastik cerraha, uygulanan işleme, işlemin boyutuna, uygulanan işlemin tekniğine ve uygulanan yere göre değişiklik göstermektedir.  Örneğin, İstanbul meme estetiği ücretleri ile başka bir şehirde yapılan meme estetiği ücreti aynı olmayabilir.

En iyi meme estetiği yaptırılmak istendiğinde öncelik fiyat olmamalıdır. İşlemin steril koşullar altında, uzman bir plastik cerrah tarafından ihtiyaç ve istenilen görüntü elde edilecek şekilde uygulanması önemlidir. Meme estetiği yapılacak hastanede ya da klinikte uygulama öncesinde yapılacak olan tetkiklerin atlanmaması, kontrollerin yapılabilecek ekipmanların olması gerekmektedir. Muayene esnasında cerrah tarafından meme estetiği işlemlerinin ayrıntılı bilgilendirilmesinin yapılması sürecin sağlıklı ilerlemesi için önemlidir. Siz de meme estetiği hakkında alanında uzman plastik cerrahlar tarafından daha ayrıntılı bilgi almak ve randevu oluşturmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili İçerikler
Sağlık Turizminde Dünya’da İlk 5’teyiz

Sosyal yaşamın tamamen sekteye uğradığı pandemi döneminde sağlık turizmi de ciddi şekilde etkilendi elbette.

Diş Estetiği Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş estetiği, hem sosyal hayatta hem de iş hayatında ikili diyaloglarda, gülümserken, kahkaha atarken...

Dudak Dolgusu Sonrası

Dudakların dolgun, simetrik ve estetik hale getirilmesini sağlayan dudak dolgusu sonrası yapılması gerekenleri bilmek...

Burun Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği, kişinin yüzündeki dengeyi ve uyumu iyileştirmek amacıyla yapılan estetik bir cerrahi prosedürdür.

Son Güncelleme Tarihi : 31.01.2024