Sizi Arayalım

Ameliyat Sonrası Beslenme

İçindekiler

Ameliyat sonrası iyileşme sürecini en iyi şekilde atlatmak ve hızlandırmak için ameliyat sonrası beslenme şekli oldukça önemlidir. Ameliyat sonrasında her zamanki rutin beslenmeye geçmek biraz zaman alabilir. Her ameliyatın kendine özgü farklı beslenme programı vardır. Operasyonun; uygulandığı bölge, büyüklüğü, kişinin vücut yapısı gibi durumlara bağlı olarak ameliyat sonrası beslenme reçetesi farklılaşır. Ameliyat sonrası en iyi beslenme önerileri doktor tarafından değerlendirilir ve hastaya bildirilir. Ameliyat sonrası beslenme sürecinin nasıl yönetileceği ameliyatın türüne ve çoğunlukla hastanın yapısına bağlıdır, fakat genel olarak bazı dikkat edilebilecek hususlar vardır;

Vitamin ve Mineral Bakımından Zengin Gıda Tüketimi: Taze meyveler, taze sebzeler, tam tahıllı gıdalar vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. İyileşme sürecine katkı sağlar.

Bol Su Tüketimi: Vücudun direncini korumak için susuz kalmaması gerekir. Ameliyat sonrası bol su tüketimi iyileşme sürecini destekler.

İşlenmiş ve Şekerli Gıda Tüketimini Durdurmak: İşlenmiş gıdalar içerisinde çeşitli katkı maddeleri yer alır ve genel olarak insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Benzer durum sıkça şekerli gıda tüketiminde de geçerlidir. İşlenmiş ve şekerli gıda tüketimini durdurmak vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Protein Gıda Tüketimi: Dokuların iyileşmesine ve hızlıca toparlanmasına yarayan bir diğer unsur da protein kaynaklarından alınan besinlerdir. Beyaz et, kırmızı et, deniz mahsulleri, yumurta, beyaz peynir ve baklagiller gibi protein bazlı yiyecekler ameliyat sonrasında tüketilmesi gereken gıdalardır.

Her ameliyatın kendine göre prosedürü ve sonrasında uyulması gereken kuralları vardır. Ameliyat sonrası beslenme yani yiyecek ve içecek tüketiminin doktor kontrolünde olması daha sağlıklı olacaktır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Sindirim sisteminin bir parçası olan safra kesesinde taş ve kum oluşumu meydana gelebilir. Bu taşlar her zaman belirti göstermez, fakat zaman içerisinde enfeksiyon oluşturabilir ya da safra kanalında tıkanıklığa neden olabilir. Bu gibi durumlarda safra kesesi ameliyatı yapılır. Safra kesesi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan bir tanesi de ameliyat sonrası beslenme düzenidir.

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Operasyon sonrasında ilk günler sıvı beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • İlerleyen günlerde yumuşak ve katı gıdaya geçiş yapılabilir.
  • Vücudun yeterli sıvıyı alabilmesi için günde en az 2 litre su tüketimi gerekir.
  • Sindirimi rahatlatıcı gıdalar yenilmelidir.
  • Yumurtanın kendisi ve içerisinde yumurta bulunan gıdaların tüketilmemesi önerilir.
  • Yağlı, baharatlı ve gaz yapabilecek gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • Lifli gıda tüketimi sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur.
  • Alkol, kahve ve asitli içecekler içilmemelidir.
  • Hazır gıda tüketimi sonlandırılmalıdır.
  • Safra kesesi ameliyatı sonrası en az 30 gün beslenme şekline dikkat edilmesi gerekir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme

Gövdenin sağ alt kısmında yer alan yaklaşık 10 cm boyutunda olan apendikste, bazı durumlarda tıkanıklık ortaya çıkabilir. Bu durumda apandisit denilen enfeksiyon ve şişme görülür. Apandisit çoğunlukla, kabızlık, mide bulantısı, iştahta azalma ve gövdenin sağında yoğunlaşan ağrı ile ortaya çıkar. Apandisitin patlama riski bulunur ve bu da hayati bir durumdur. Zamanında müdahale edilemezse enfeksiyon diğer organlara zarar verebilir.Ameliyat genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında tamamlanır. Apandisit ameliyatı sonrası süreç ameliyat kadar önemlidir. Ameliyat sonrasında beslenme düzenine önem verilmelidir.

Apandisit ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ameliyatın ilk birkaç günü sıvı gıdalar tüketilmelidir.
  • Birkaç gün sonra yumuşak ve katı gıda tüketimine başlanabilir.
  • Beslenme programında; protein, vitamin, doğal yiyecek ve içeceklere yer verilmelidir.
  • Baharatlı, yağlı ve sindirimi zor gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Apandisit ameliyatı sonrasında kabızlık problemi yaşanabilir. Bu nedenle tam tahıllı ekmek, kuru baklagil ve taze meyve sebze gibi lifli gıdaların tüketilmesi bağırsakları rahatlatır.
  • Gaz yapacak yiyecekler tüketilmemelidir. Lifli gıdalardan oluşan beslenme tarzı her ne kadar sindirimi kolaylaştırsa da ameliyat sonrasındaki ilk günler gaz oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden kontrollü miktarda tüketilmelidir.
  • Bol bol su içilmelidir.
  • Sigara, alkol, kahve ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Boğazın iki tarafında bulunan badem benzeri lenfoid yapılara bademcik denir. Bademcikler vücuda yerleşen virüs ve bakterilere karşı direnç oluşturur. Boğaz bölgesinde yer aldığı için sık sık virüs ve bakteri ile karşılaşılabilir. Bu durum tonsilit adı verilen bademcik iltihabına yol açar. Bademciklerin sürekli enfeksiyon kapması kişilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkiler. Nefes almada ve beslenmede problem yaşanabilir. Bademcik ameliyatı; bademcikte sık sık iltihap oluşumu, uyku problemleri, nefes almada zorluk, beslenme rutininin bozulması, günlük işlevselliği azaltması ve tümör vb. sorunların önlenmesi için yapılan uygulamalardan bir tanesidir. Ameliyat sonrası beslenme düzenine ekstra önem verilmelidir. Bademcik ameliyatı sonrası beslenme düzeni oluşturulmalıdır.

Bademcik ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ameliyatın ilk birkaç günü sıvı ve soğuk gıdalar tüketilmelidir.
  • Ameliyat sonrası beslenme sürecinde ilk bir hafta sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Sıvı gıda desteklenmeli; dondurma, laktozsuz süt, su tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Operasyon bölgesine zarar vermemek adına bir süre katı gıda tüketimine ara verilmelidir.
  • Yoğurt, tanesiz çorba, püreli yiyecekler, iyileşme sürecini arttıracak besleyici yumuşak gıdalar tüketmelidir.
  • Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
  • Asitli yiyecek, içecek ve meyvelerden; acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Mide ameliyatları sindirim sorunları olduğunda ya da çoğunlukla hastanın sağlığını olumsuz yönde etkileyecek fazla kiloların spor ve egzersiz ile verilemediği durumlarda uygulanır. En sık yapılan mide ameliyatı, tüp mide ameliyatı bir diğer adı ile mide küçültme ameliyatıdır. Kapalı tüp mide ameliyatları, midenin tüp şekline getirilerek 5’te 4’ünün alınması ile gerçekleşir. Bu ameliyat ile hastanın açlık hissini ortaya çıkartan hormonun salgılandığı kısım alınır. Bu nedenle tüp mide ameliyatı olan hastalar daha az yemek yerler ve daha hızlı doyarlar.

Mide küçültme ameliyatı sonrası beslenme oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası beslenme düzenine dikkat edilmezse istenilen kilo kaybı elde edilemez. Ameliyat sonrası beslenme bir diyetisyen gözetiminde sürdürülür. Almanız gereken kalori miktarı diyetisyeniniz tarafından kişiye özel hesaplanır. Vücut protein ve vitamin takviyeleri ile desteklenir. Özellikle ilk 3 ay midenin normale dönmesi için önemli bir süreçtir. Ameliyattan sonra sırasıyla; ilk hafta sıvı ağırlıklı, daha sonra yumuşak ve katı olmak üzere beslenme tarzı benimsenir. Mide ameliyatı sonrası beslenme tarzı kilo verme sürecini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Ameliyat sonrası beslenme rutini eskisi gibi olursa istenilen kilo kaybı elde edilemez. Ameliyat sonrası beslenme listesindeki gıdalar iyi ve tek tek hesaplanarak oluşturulur.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Diyetisyen tarafından kişiye özel bir beslenme programı oluşturulması önceliklidir.
  • Ameliyat sonrası beslenme sürecinde sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi gerekir.
  • Katkı maddesi içeren ürünler, paketli gıdalar, şeker ve kalorisi yüksek olan atıştırmalıklar tüketilmemelidir.
  • Yemek esnasında su içilmemelidir.
  • Yemekler hızlı ve çiğnemeden yenilmemelidir, çiğneyerek ve yavaş bir şekilde tüketilmelidir.
  • Vücut için gerekli olan mineral, vitamin ve protein takviyeleri alınmalıdır.
  • İhtiyaç halinde psikolojik destek ve sosyal destek sağlanmalıdır.

Bağırsak Ameliyatı Sonrası Beslenme

Bağırsak ameliyatı pek çok sebeple gerçekleştirilir. Ameliyat için bağırsak tümörleri, bağırsak tıkanıkları, bağırsak iltihaplanması gibi birçok neden sayılabilir. Hastalığın türüne ve büyüklüğüne göre operasyonun hangi yöntemlerle gerçekleştirileceğine karar verilir. İşlem minimal kesikler ile ya da büyük çaplı bir cerrahi operasyon ile yapılabilir. Kişilerin bağırsak ameliyatı öncesinde ve sonrasında uyması gereken birtakım prosedürler vardır. Bağırsak ameliyatı sonrasında hasta kendisini mümkün olduğunca yormamalı, ağır kaldırmamalı, tedaviyi ve rutin kontrollerini ihmal etmemelidir. Bununla birlikte ameliyat sonrası beslenme içeriği de iyileşme süreci için önemlidir.

Bağırsak ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Bağırsaklar sindirim sisteminde önemli bir yer kapladığı için yaklaşık olarak 2 ay boyunca sindirimi zorlaştırmayacak yumuşak gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir.
  • İlk hafta sıvı gıdalar tüketilir daha sonra yumuşak gıdalara geçiş yapılır.
  • Sindirimi olumsuz etkileyen kızartma gibi yağlı, baharatlı yiyecekler ve gaz yapabilecek gıdalardan uzak durmak gerekir.
  • Zor çiğnenen ve zor yutulan katı gıdalar tüketilmemelidir.
  • Bağırsaklarda oluşabilecek gaz açısından sebze tüketiminin dengeli olması gerekir.

Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Beslenme

Geniz eti iltihaplanması ya da büyümesi sonucunda; nefes almada zorluk, burun yerine ağızdan nefes alma, hırıltı, uyku problemleri gibi sorunlarla ortaya çıkar. Hasta kulak burun boğaz doktoru tarafından muayene edilir. Günlük işlevi bozan, ilaç ile tedavi edilemeyen problemlerden dolayı geniz eti ameliyatı gerçekleştirilir. Genellikle çocukluk döneminde müdahale edilir. İyileşme sürecinde sağlıklı, vitamin ve mineral bakımından besleyici besinler tüketmek gerekir. Ameliyat sonrası beslenme rutini oluşturulurken iyileşme sürecini kolaylaştıracak besinlerin olmasına mutlaka dikkat edilmelidir.

Geniz eti ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Geniz eti ameliyatının ilk günleri sıvı gıdalar tüketilmelidir.
  • Ameliyat sonrası beslenme sürecinde ilk hafta sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Sıvı gıda desteklenmeli; su tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Asitli yiyecek, içecek ve meyvelerden; acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Operasyon bölgesine zarar vermemek adına bir süre katı gıda tüketimine ara verilmelidir.
  • Yoğurt, tanesiz çorba, püreli yiyecekler, iyileşme sürecini arttıracak besleyici, ılık, soğuk ve yumuşak gıdalar tüketmelidir.
  • Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

Rahim Ameliyatı Sonrası Beslenme

Histerektomi yani rahim ameliyatı kadınlara yapılan cerrahi operasyonlardan biridir. Rahim ve yumurtalık kanseri, miyom oluşumu, rahim sarkması ve rahim iltihaplanması gibi durumlar rahmin alınmasına neden olabilir. Ameliyat kişinin ihtiyacına ve durumuna bağlı olarak farklı yöntemlerle uygulanır. Karından delik açılarak, kesi yapılarak ya da vajen açıklığından uygulanarak işlem yapılabilir. Ameliyat yaklaşık olarak 2 saat sürer. Ameliyat sonrası beslenme düzeni hastanın iyileşme sürecini etkilediği için oldukça önemlidir.

Rahim ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ameliyat günü sıvı gıdalar tüketmekte fayda vardır.
  • Kişiye ağır gelecek baharatlı, katı, acı ve asitli gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
  • Mümkün olduğunca sindirimi kolay ve yumuşak besinler tüketilmesi gerekir.
  • Bol bol su tüketilmesi gerekir.
  • İyileşmeyi destekleyecek beyaz et, kırmızı et, baklagiller ve sebze meyve gibi vitamin, mineral ve protein bakımından zengin gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

Hemoroid Ameliyatı Sonrası Beslenme

Hemoroid bilinen bir diğer adı ile basur, halk arasında oldukça yaygın görülür. Doğru olmayan tuvalet alışkanlıkları, kötü beslenme tarzı, masa başı iş ya da günün çoğunluğunu oturarak geçirme, uzun süreli kabızlık gibi durumlar hemoroid oluşumunu tetikler. Hastalığın boyutuna göre tedavi yöntemleri farklılaşır. İç ve dış hemoroid oluşumu görülebilir. Kadınlarda hamilelik döneminde de ortaya çıkabilir. En yaygın çözümü ameliyattır. İlaç, beslenme rutinin ve yaşam şartlarının değiştirilmesi herhangi bir olumlu etki oluşturmadıysa hemoroid ameliyatı gerçekleştirilir. Hemoroid ameliyatı sonrası beslenme dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında yer alır. Ameliyat sonrası beslenme düzeni farklılaşmazsa ve yaşam rutininde bir değişiklik olmazsa hastalığın tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Ameliyat yaklaşık olarak 1 saat sürer, fakat iyileşme süresi 1 buçuk 2 ay arasında değişebilir. İyileşme sürecinde en önemli etkenler ameliyat sonrası beslenme ve bakımdır.

Hemoroid ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Sindirim sisteminin zorlanmaması açısından ameliyat sonrası beslenme düzeninde posasız ve yumuşak gıdaların tüketilmesi önerilir.
  • Çorba, yoğurt, süt, yumurta gibi besinlerin tüketilebilir.
  • Lifli gıdaların yenmesi gerekir.
  • Katı ve paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Acı, asitli ve baharatlı yiyecek içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Bol bol sıvı ve su tüketilmelidir.
  • Sağlıklı beslenme rutini oluşturulmalıdır.

Tiroid Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tiroid, boyun bölgesinde ön tarafta yer alan kişinin önemli vücut hormonlarının salgılandığı kelebek şekline benzeyen bir endokrin bezidir. Tiroid bezi; gelişim, büyüme ve belli başlı hayati hormonları üretmekle görevlidir. Metabolizmanın hızı tiroid bezi tarafından kontrol edilir. Aynı zamanda, kolestrol düzeyi, regl dönemi, kilo alımı ve nabız ile ilişkilendirilebilir. T3 ve T4 hormonları kontrol edilerek değerlendirme yapılır. Tiroid bezinde herhangi bir problem ortaya çıktığında; saç dökülmesi, çarpıntı, yorgun ve halsiz hissetme, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı ya da kilo kaybı, sindirim problemleri, regl dönemi düzensizlikleri gibi pek çok sorunla karşılaşılabilir.

Tiroid hücrelerinin kansere evrilmesiyle tiroid kanseri ortaya çıkabilir. Boğazda şişme, nefes darlığı, ses kısıklığı gibi semptomlar görülebilir. Tiroid bezinde nodüller görülürse öncelikle biyopsi yapılır. Buradan alınan küçük parça incelenerek nodül türüne göre ameliyat yapılır. Kötü huylu ya da şüpheli görülen nodüller için tiroid ameliyatı gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında iyileşme sürecini desteklemek için vitamin, mineral ve protein içerikli besinler tüketilebilir.

Tiroid ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Tiroid ameliyatı sonrasında özel bir beslenme planı hazırlanmasına pek gerek yoktur.
  • Ameliyat sonrası boğazı tahriş etmemek için ilk zamanlar sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmek önemlidir.
  •  Tüketilen tuz oranı azaltılabilir, sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem verilmelidir.
  • Asit içerikli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.

Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme

Bypass, vücuttan göğüs ya da bacak bölgesinden alınan damarların kalp damarında tıkanıklık bulunan damara köprüleme işlemi yapılmasıdır. Kalbe giden damarlarda tıkanma ya da daralma görüldüğünde uygulanır. Böylece bypass ameliyatı ile kalp kasına gerekli miktarda kanın ulaşması sağlanır. Bu sayede kalp krizi, kalp kapakçıklarında problem gibi sorunların oluşması önlenebilir. Hastanın durumuna ve gelişen teknolojiye bağlı olarak çeşitli yöntemlerle ameliyat yapılabilir. Sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, kolestrol gibi nedenler damar tıkanıklığı nedenlerinden birkaçına örnek verilebilir. Bu nedenle ameliyat sonrası beslenme şekli fazlaca önemlidir. Özellikle bypass ameliyatı sonrasında yaşam şartlarının iyileştirilmesi, beslenme düzeninin oluşturulması ve vücuda iyi gelecek günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesi gerekir.

Bypass ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Diyetisyen eşliğinde sağlıklı beslenme programı oluşturulması önerilir.
  • Yağlı, işlenmiş ve paketli gıdalar tüketilmemelidir.
  • Kızartma, sakatat, sosis, salam gibi işlenmiş gıdaların tüketilmesi önerilmez.
  • Margarin, kuyruk yağı vb. ağır yağlar ve mayonez gibi soslar, sürülebilir çikolatalar, krema gibi fazla zararlı yağ içeren ürünler tüketilmemelidir.
  • Taze meyve sebze, baklagil, tahıl içerikli daha çok zeytinyağı kullanılan yemekler tüketilmelidir.
  • Fazla kırmızı etten ziyade akdeniz tipi beslenme stili benimsenmelidir.
  • Et ve süt ürünleri tüketiminin dengeli olması gerekir.
  • Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.
  • Asitli, katkı maddeli, boyalı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Burun Ameliyatı Sonrası Beslenme

Günümüzde hem kadınlar hem de erkekler tarafından en çok tercih edilen estetik ameliyatlardan bir tanesi burun ameliyatıdır.

Doğuştan ya da sonradan meydana gelen şekil bozukluklarının ve solunum problemlerinin giderilmesi için uygulanır. Burun içinde kemik eğriliği bulunan kişiler nefes almada zorluk çekebilir ya da kişinin burun yapısı yüzün genel hatlarına uygun olmayabilir. Gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra hastanında istediği görünüme göre operasyon gerçekleştirilir. Ağız ve burun yakın bölgeler olduğu için ameliyat sonrası beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Burun ameliyatı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ameliyatın ilk birkaç günü sıvı gıdalar tüketilmelidir.
  • Burunla ağız yakın bölgelerde olduğu için ameliyat sonrası beslenme sürecinde ağzı zorlamamak adına ilk bir hafta katı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Sıvı ya da yumuşak gıda tüketimi desteklenmeli; günlük yeterli su tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Yoğurt, tanesiz çorba, püreli yiyecekler, iyileşme sürecini arttıracak besleyici yumuşak gıdalar tüketmelidir.
  • Ameliyat sonrası fazla sıcak ve soğuk yiyecek içecekler tüketilmemelidir.
  • Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
Son Güncelleme Tarihi : 19.04.2024