Vücut için önemli olan kaslardan biri de pelvik taban kaslarıdır. Pelvik taban kasları zamanla güçsüzleşebilir. Bu durumun nedenleri arasında doğum, yaşlanma yer alır. Ayrıca hormonal değişiklikler, kilo fazlalığı ve ağır egzersizler nedeniyle de bu durum yaşanabilir. Konuyu daha iyi anlatmak için ilk olarak “Pelvik taban nedir?” sorusunu yanıtlamakta fayda vardır.
Pelvik taban, leğen kemiğinin iç kısmını kaplayan belli dokuların görevlerini yerine getirmesi için bir destek sağlayan tabakadır. Bu tabaka kas ve bağ dokusundan oluşur. Mesanenin, rahmin, yumurtalığın ve rektumun işlevlerini yerine getirmesini sağlar.
“Pelvik taban kasları nasıl çalışır?” sorusuna yanıt vererek bu tabakanın görevleri anlatılabilir. İdrar yapma, dışkılama, cinsel ilişki sırasında aktif olarak çalışan pelvik taban fonksiyon bozukluğu söz konusu olduğunda işlevlerini aksatır. Pelvik taban kasları görevleri aksadığında bunun birtakım belirtileri ortaya çıkar. Örneğin idrar kaçırma ve orgazm sorunları bu fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak gelişir.
Ortaya çıkan sorunlar günlük hayatınızda ciddi aksaklıklara sebebiyet verir. İdrar kaçırma problemi nedeniyle sürekli tetikte olmak, iç çamaşırı ve kıyafet değiştirmek zahmetlidir. Cinsel ilişki esnasında yaşanan sorunlar da evlilik birliğini olumsuz etkiler. Pelvik ağrılarınız nedeniyle işlerinize odaklanmakta zorlanırsınız. Böyle sorunlarla uğraşmak yerine doğru tedaviyle kısa sürede sağlığınıza ulaşmanız mümkündür.
Pelvik taban rehabilitasyonu için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bir pelvik taban fizyoterapisti size bu konuda destek olabilir. Bunun yanı sıra pelvik taban egzersizleri yaparak da sorunlardan kurtulabilirsiniz. Son zamanlarda pelvik tabandaki fonksiyon bozukluklarına karşı pelvik taban koltuğu uygulaması da yapılır.
Pelvik taban koltuğu sayesinde kaslar güçlenir ve idrar kaçırma gibi farklı sorunlara çözüm sağlanır. Bir uzman gözetiminde kullanılması gereken bu koltuktan maksimum faydayı elde etmek için seans sayısının yeterli olması gerekir.
Pelvik taban kasları cinsellik açısından önemlidir. Örneğin vajinismus hastaları pelvik taban koltuğu kullanabilir. Bunun yanı sıra pelvik taban koltuğu kullanımını gerektiren durumlar şöyledir:
Pelvik taban koltuğu devrim niteliğinde bir buluş olarak kabul edilir. Cinsel fonksiyon bozukluklarının giderilmesinde bu yöntemden yararlanılır. İlişki sırasında idrar kaçırma problemine karşı pelvik kasların güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Bunun yanı sıra pelvik bölgede yaşanan sorunlardan kaynaklı orgazm olamama ve vajinadan hava gelmesi problemlerinde de etkilidir.
Bazı kadınlar doğum sonrasında pelvik taban kaslarını kontrol edemediği için idrar kaçırma problemi yaşar. Özellikle doğumu zor geçen kadınlarda böyle problemler yaşanabilir. Uygun bir tedavi sayesinde bu problem giderilir.
Pelvik taban koltuğu tedavi yöntemi olarak ameliyata bir alternatif sayılır. İdrar kaçırma sorunu olan hastalar ameliyat olmak istemediği takdirde bu yola başvurur. Prostat ameliyatı sonrası yaşanan idrar kaçırmalar için de bu yöntem tercih edilir. Hastada kronik prostat iltihabı söz konusuysa koltuk kasları uyarır ve olumlu etki gösterir. Pelvik ağrısı, gaz tutamama ve dışkı kaçırma gibi problemlerin çözümü için de etkilidir.
Pelvik taban koltuğu kullanmak oldukça kolaydır. Makinenin gerekli ayarları yapıldıktan sonra hasta sadece koltuğa oturur. Manyetik alan ilgili noktaya göre ayarlanır. Yüksek yoğunluklu odaklanmış manyetik dalgalar sayesinde kaslar uyarılır.
İşlem sırasında kadınlarda vajinaya herhangi bir aletle müdahale edilmemesi hastanın konforunu artırır. Hasta sandalyede oturur ve odaklanmış elektromanyetik dalgaların etki etmesini bekler. Uygulama sırasında hastanın elbiselerini çıkarmasına gerek yoktur.
Bir seans yaklaşık 28 dakika boyunca devam eder. Tedavi sırasında kaslar 11.200 defa kasılır. Tıpkı Kegel egzersizi gibi kasılma sağlayan pelvik taban koltuğu kullanılırken hastanın ekstra bir şey yapmasına gerek kalmaz.
Invazif olmayan bu tedavi yönteminde seans sayısı genellikle 6 ila 8’dir. Haftada 2-3 kez uygulanan seansların sayısı hastanın rahatsızlığına göre değişir. Örneğin hafif idrar kaçırma durumunda 6 seans yeterliyken orta şiddette bir idrar kaçırmada 8 seansa ihtiyaç vardır. Daha ciddi vakalarda seans sayısı daha fazla olabilir. Tedavi esnasında pelvik taban kas ve sinirlerine manyetiği düşük ve frekansı yüksek dalgalar gönderilir.
Her manyetik dalgada kaslarda kasılma meydana gelir. Kasılma sonrasında ise gevşeme olur. Bu kasılmalar ve gevşemeler hastanın Kegel egzersizleriyle yapabileceğinden daha etkilidir. Pelviste meydana gelen kanlanma sayesinde güçlü bir etki ortaya çıkar.
Manyetik dalgalar sayesinde üretral ve anal sfinkter işlevleri de artar. Mesanede meydana gelen kasılmaların azalması ve vajina kaslarının güçlenmesi elde edilen olumlu sonuçlardır.
Pelvik taban koltuğu uygulamasının faydaları ve zararları şöyledir:
Lovest Clinic pelvik taban koltuğu cihazını sizlere sunan kliniklerden biridir. Uzman gözetiminde yapılan uygulamalar neticesinde birçok olumlu fayda sağlanır. Hemen bizimle iletişime geçerek uygulama hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.