Meme Ucu (Aerola) Yapısı
Meme ucu, tıbbi literatürdeki adıyla aerola, kahverengi ve pembe renklerinde olup içerisinde 17 adet süt kanalı bulundurur. Memeyi daha estetik gösteren aerola elastik bir yapıya sahiptir, orta kısmında meme ucu çıkıntısı bulunur.
Aerolanın alt kısmında bir kas dokusu yer alır ve soğuk, korku, cinsel dürtü gibi uyarılmalar karşısında kasılır, dikleşir ve sertleşir.
Meme başı bölgesinde dokuların şekilleri değişik şekillerde bulunabilir. Bunlar meme başı büyüklüğü, meme başı yokluğu ve en çok rastlanan ve rahatsız edici olan meme başı çöküklüğü durumudur. Bütün bu değişik yapı şekilleri estetik cerrahi ile istenen forma getirilebilir.
Meme Başı Çöküklüğü Sebepleri
Meme başı çöküklüğü doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilen bir durumdur. Sonradan oluşmasındaki başlıca sebepler şunlardır:
- Hamilelik ve emzirme sonrası çöküklük
- Meme büyümesi ve sarkması sonucu oluşan çöküklük
- Meme başında oluşan enfeksiyon ve travmalar
Meme başında oluşan enfeksiyonlar süt kanallarında tıkanmalara ve kısalmaya yol açabilir. Bu da meme başı çöküklüğüne yol açar. Bu sorunla karşılaşmamak için enfeksiyon oluşması halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Meme Başı Çöküklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme başı çöküklüğü ameliyatı lokal anestezi altında yapılır. Lokal anestezi etkisiyle operasyon sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Yaklaşık 30-60 dakika sürer. Hafif bir operasyondur, aynı dün taburcu olup sonraki gün işe ve sosyal yaşantıya dönüş yapılabilir.
Meme başı çöküklüğü süt kanallarının kısa olmasından meme başının içeri doğru çekilmiş olmasından kaynaklanır. Operasyonda süt kanallarının hareket alanı genişletilir. Uzayabilen süt kanalları olması gerektiği gibi ucu dışarıya çıkacak şekle kavuşur.
Meme Başı Çöküklüğü Seviyeleri
Meme ucu çöküklüğü 3 seviyede ele alınır:
Hafif Düzey Çöküklük: Meme başına baskı yapılması, meme ucu elle çekilmesi sonucu kolaylıkla dışarı çıkar. Bu kişiler emzirme sorunu yaşamazlar.
Orta Düzey Çöküklük: Meme ucu elle dışarı çekildiğinde dışarı çıkar ama kısa süre içinde tekrar içeri kaçar. Bu seviyede elle çekme ya da baskı işe yaramaz, cerrahi operasyon ile başarılı sonuç elde edebilirler.
İleri Düzey Çöküklük: Bu düzeyde elle baskı ya da masaj yapılmış olsa bile meme başı dışarı çıkmaz. Süt kanalları işlevini yapamaması nedeniyle emzirme de mümkün olmamaktadır. Emzirebilme için cerrahi müdahale zorunludur.
Meme Başı Ameliyatı Riskleri:
Meme başı ameliyatı sonrası yaşanabilecek riskler nadir olmakla birlikte şunlardır:
- Meme başında his kaybı
- Süt kanallarının zedelenmesi
Meme Başı Ameliyatı Sonrası
Meme ucundaki operasyondan sonra sağlıklı bir iyileşme dönemi için şunlara dikkat edilmelidir:
- Meme başı bölgesi hijyenik tutulmalıdır.
- Doktorun verdiği antibiyotikler düzenli kullanılmalıdır.
- Meme bölgesi darbelerden korunmalıdır.
- İlk 3-4 hafta ağır spor ve işlerden uzak durulmalıdır.