Sizi Arayalım

Klinik İşlemlerine Özel Beslenme

İçindekiler

Klinik işlemlerine özel beslenme programları hem hastaların iyileşme sürecinin hızlanmasına hem komplikasyon riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Böyle dönemlerde hastaya özel beslenme programları oluşturulurken kişinin yaşı, sağlık durumu ve geçirdiği işlemler göz önünde bulundurulur. Bu süreçte alanında deneyimli beslenme uzmanları ve diyetisyenler tarafından hem klinik işlemlerin hem öncesinde hem sonrasında özel beslenme programları hazırlanır. Peki, klinik işlemlerine özel beslenme programları nasıl hazırlanır ve neleri kapsar?

Klinik İşlemleri Öncesinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ne kadar süre yemek yenilmemesi gerektiği, öğünlerin içeriği veya tüketilmesi gereken sıvı miktarı gibi konular klinik işlemlerine özel beslenme programlarında göz önünde bulundurulur. Klinik işlemler öncesinde hazırlanan beslenme programlarında kurallar, öğün içerikleri ve tüketilmesi gereken su miktarı gibi bilgiler şöyledir:

  • Cerrahi işlemler gerçekleştirmeden önce hastaların 6 ila 8 saatlik süre boyunca herhangi bir şey yememeleri gerekir. Bu sayede anestezi sırasında oluşabilecek aspirasyon riski azaltılabilir.
  • Bazı cerrahi işlemlerden önce su, bitki çayı veya elektrolit açısından zengin olan berrak sıvılar işlemden 2 saat öncesine kadar tüketilebilir. Ancak bu konudaki nihai kararı doktorunuz verecektir.
  • Ameliyattan 1 gün önce yağlı, baharatlı ya da gaz oluşumuna neden olabilecek yiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Ameliyat öncesinde haşlanmış patates, beyaz pirinç veya sade makarna gibi düşük lif oranına sahip, kolay sindirilebilir yiyecekler tüketilmelidir.
  • Kas kütlesinin korunmasına yardımcı olan protein bakımından zengin yiyecekler vücudun iyileşme süresini hızlandırabilir.
  • Hidrasyonun doğru şekilde kontrol edilmesi dolaşım sistemini destekleyerek cerrahi süreç sonunda vücudun direncini artırabilir. Bu nedenle doktorunuz tarafından aksi bir durum belirtilmediği sürece işlem öncesindeki 24 saat 2-3 litre su tüketebilirsiniz.

Klinik işlemlerine özel beslenme programları hastaya özel olarak hazırlandığından bu kurallar hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Ne Dediler?
Biricik Güven
12/01/2023

Şahane bir ekip gerçekten. Klinik zaten çok şık ve tertemiz, herkes güler yüzlü samimi tavsiye Türkiye de güvenilir sağlığınızı emanet edeceğiniz tek

Devamını Oku
canan ulutas
03/11/2022

Benimle Alev hanım ilgilendi. Güler yüzüyle ve güzel açıklamalarıyla içimi çok rahatlattı, güven verdi. Aldığımız kaliteli hizmet için çok teşekkür ed

Devamını Oku
Aleena
10/01/2023

Yaptığım en iyi seçim. Alev Hanım bize çok yardımcı oldu. Her şey çok iyi organize edilmişti herkese tavsiye ederim

Fadime CÜRE
12/04/2023

Kübra hocamızın hastalarla iletişimi çok iyi. Diş sıkma problemim için diş doktorum botoks önermişti. Dr Kübra Kızıltaç botoksu yaptı. Çok memnun ka

Devamını Oku
Enes Akkaya
23/12/2022

Kübra Kızıltaç doktorumun tedavisiyle inanılmaz sonuçlar elde ettim kendisine hem teşekkür hem de başarılar diliyorum

İrem Ateş
03/01/2023

Klinikte en sıcak ve en kibar gördüğüm Alev hanımdı benimle işlemin tüm detaylarını paylaştı sorularımdan yılmadı:) cok bilgili kendisini dr zannetmem

Devamını Oku

Klinik İşlemleri Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Klinik işlemlerine özel beslenme programlarında işlemlerin sonrasında da uygulanması gereken kurallar bulunur. Bu kurallar doku onarımını desteklerken iltihabın yönetilmesine ve enerji seviyelerinin dengelenmesine de yardımcı olabilir. Ameliyat sonrası beslenme programlarında uygulamasına sonrasına dair bilinmesi gerekenler şunlardır:

  • Elektrolit içerikli et suyu veya bitki çayı gibi içecekler vücudun kaybettiği elektrolitlerin yeniden kazanılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu süreçte sindirim sistemini tahriş etme ihtimali bulunan kafein içerikli veya gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler tercih edilmelidir. Örneğin yulaf ezmesi, patates püresi, çırpılmış yumurta bunlardan bazılarıdır. Ayrıca klinik işlemlerine özel beslenme programlarına tavuk ve balık gibi düşük yağlı proteinlerin eklenmesi doku onarımını destekleyebilir.
  • Yağsız et, yumurta, süt ürünleri, baklagil gibi protein bakımından zengin gıdalar hem yaraların iyileşmesini hem kasların korunmasını sağlayabilir.
  • Turunçgil, çilek veya dolmalık biber gibi C vitamini bakımından zengin gıdalar kolajen sentezini teşvik eder ve bağışıklığın güçlenmesine destek olur.
  • Kuruyemiş, tohum, tam tahıl veya deniz ürünleri çinko bakımından zengindir. Bu yiyecekler hücresel onarıma destek olurken bağışıklık fonksiyonlarını güçlendirebilir.
  • Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, keten tohumu ve ceviz omega-3 yağ asitleri içerir. Bu yağ asitleri iltihap oluşumunu engelleyerek iyileşmeye destek olur.
  • Yeterli miktarda su içmek vücuttan toksinlerin atılmasını destekleyebilir. Ayrıca kaybedilen minerallerin yeniden kazanılması için elektrolit bakımından zengin içeceklerin tüketilmesi önerilir.

Klinik işlemlerine özel beslenme programları hazırlanırken bu önemli noktaların göz önünde bulundurulması, hastaların günlük yaşamlarına hızlı şekilde dönmelerine yardımcı olabilir.

Özel Durumu Bulunan Hastalar için Klinik İşlemlerine Özel Beslenme

Diyabet gibi özel durumları bulunan veya işlem için risk oluşturabilecek bir hastalığı bulunan kişilerin klinik işlemlerine özel beslenme programları hassas şekilde hazırlanmalıdır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

  • Özellikle diyabet gibi hastalıkları bulunan hastaların kan şekeri seviyelerinin yakından izlenmesi gerekir.
  • Klinik işlemlerine özel beslenme programlarında karbonhidrat alımını gerektiği şekilde ayarlamak, kan şekerini sabit tutmak için glisemik endeksi düşük olan yiyeceklere odaklanmak önemlidir.
  • Özellikle mide veya bağırsaktan geçirilen işlemlerde düşük lifli diyetler planlanması önerilir. Lif açısından zengin olan tam tahıl, meyve, sebze gibi yiyecekler klinik işlemlerine özel beslenme programlarına kademeli olarak dahil edilmelidir.
  • Bariatrik cerrahi uygulamalarından önce bir obezite beslenme prosedürü uygulanması gerekebilir. Ayrıca bariatrik cerrahi operasyonlarından sonra sıvı gıdadan katı gıdaya geçiş süreci hassas şekilde planlanmalıdır.
  • Doktor tavsiyesiyle protein veya vitamin takviyeleri kullanılabilir.

Klinik işlemlerine özel beslenme planları oluşturulurken hastaların genel sağlık durumlarının göz önünde bulundurulması kritik öneme sahiptir. Ayrıca annelik estetiği gibi cerrahi uygulamalardan sonra takip edilecek olan beslenme programları ile karbon peeling gibi kozmetik uygulamalar için takip edilecek beslenme programları tamamen farklıdır.

İlgili İçerikler
Endolift Nedir?
Endolift Nedir?

Yüz ve vücut bölgelerinde cerrahi müdahale gerektirmeden sıkılaştırma sağlayan endolift...

Yüz Germe Yöntemleri
Yüz Germe Yöntemleri

Yaşlılık ve birtakım çevresel faktörlerin etkisiyle cildiniz elastikiyetini kaybeder...

Tüy Sarartma Nedir? Nasıl Yapılır?
Tüy Sarartma Nedir? Nasıl Yapılır?

İstenmeyen tüylerden kurtulmanın etkili bir yolu olan Q Switch Lazer tüy sarartma işlemi...

Badem Göz Estetiği Kalıcı mı?
Badem Göz Estetiği Kalıcı mı?

Badem göz ameliyatı ya da badem göz estetiği olarak bilinen operasyon, genellikle işlevsel sorunları...

Klinik İşlemlerine Özel Beslenme Programları Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğünlerin ve takviyelerin planlanması, hastalara doğru şekilde rehberlik edilmesi gibi konular iyileşme sürecini doğrudan etkiler. Bu yüzden klinik işlemlerine özel beslenme programları hazırlayan beslenme uzmanları veya diyetisyenler şu önemli noktaları göz önünde bulundurur:

  • İyileşme sırasında hastaların yaşayabileceği stresin azaltılması için öğünler dengeli şekilde ve önceden hazırlanır.
  • Genellikle vitaminler ve mineraller açısından zengin, renkli meyve ve sebzelerden bol miktarda içeren beslenme programları oluşturulur.
  • Eğer hastaların protein tozu, multivitamin veya D vitamini ya da demir gibi takviyelere ihtiyacı bulunuyorsa kullanılacak ürünlere doktor tarafından karar verilir.
  • Hem ihtiyaçlarınıza hem tıbbi geçmişinize uygun size özel bir beslenme programı oluşturulur ve doktorunuz size aktif olarak rehberlik sağlar.
  • Hastaların iyileşme sürecinde sonra sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirmesi genel yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayabilir.

Klinik işlemlerine özel beslenme programları cerrahi operasyonların ya da kozmetik uygulamaların hem öncesinde hem sonrasında iyileşme sürecine etki eden en önemli faktörler arasında yer alır. Bu süreçte beslenme uzmanları veya diyetisyenler tarafından hazırlanan klinik işlemlerine özel beslenme programlarına harfiyen uyan hastalar günlük hayatlarına çok daha hızlı şekilde dönebilir. Bu yüzden hem alanında deneyimli profesyonellerden destek alınması hem bu süreçte hekim ile iş birliği içinde çalışılması gerekir.

Klinik İşlemlerine Özel Beslenme Fiyatları

Klinik işlemlerine özel beslenme programları kişiye özel olarak hazırlanır. Bu nedenle kişiye özel beslenme fiyatları hakkında net rakamlar vermek söz konusu değildir. Hastaların genel sağlık durumu, geçirdikleri işlemler, yaş, beslenme programının ne kadar süreyle uygulanması gerektiği gibi faktörler kişiye özel beslenme fiyatları üzerinde etki sahibidir. Hastaların geçireceği işlemler ve işlem tarihi belli olduktan sonra beslenme uzmanları veya diyetisyenler tarafından klinik işlemlerine özel beslenme programları hazırlanarak hızlı şekilde uygulamaya koyulur. Böylece hem operasyonlara hazırlık süreci hem uygulama sonrası iyileşme süreci hastaya özel olarak planlanmış olur.

Hastalar için klinik işlemlerine özel beslenme planları hazırlanırken fiyatlandırma ikinci planda olmalıdır. Çünkü uygun fiyatlı ancak alanında uzman olmayan hekimlerle çalışmak yanlış beslenme programlarının oluşturulmasına ve hastaların ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle ilk tercih her zaman alanında deneyimli, güvenilir uzmanlarla çalışmaktır. Siz de klinik işlemlerine özel beslenme programları hakkında kapsamlı bilgi almak veya randevu oluşturmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Son Güncelleme Tarihi : 18.02.2025