Sizi Arayalım

Yüzdeki Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?

Ergenlik dönemi, sağlıksız beslenme, stresli yaşam ve benzeri nedenlere bağlı olarak yüzde oluşan sivilceler zaman içerisinde kendiliğinden geçse bile izleri kalabilir. Bu sivilce izleri fiziksel olarak bir probleme neden olmamakla birlikte estetik olarak hoş görünmez. Bu durum insanların iletişim kurma ve sosyalleşme isteğinde azalmaya neden olurken, kişinin kendisine olan saygısını ve özgüvenini yitirmesine de yol açabilir. Nitekim bu sivilce lekeleri ile yaşamak kimsenin kaderi değildir. Günümüzde lazer tedavisi ve kimyasal peeling başta olmak üzere uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri sivilce lekelerinden kolay ve hızlı şekilde kurtulmayı mümkün kılar. Peki yüzde sivilce neden çıkar ve sivilce izleri nasıl geçer?

Yüzde Sivilce Çıkmasının Nedenleri

Vücutta meydana gelen değişikliklere bağlı olarak vücudun hemen hemen her noktasında sivilce oluşumu gözlenebilir. Fakat yüzdeki sivilceler çok daha sinir bozucudur. Yüzdeki sivilce oluşumunun en yaygın nedeni, cildin nemli kalması için yağ bezlerinin ürettiği sebum adı verilen yağın fazla şekilde üretilmesidir. Üretilen bu fazla yağın birikmesi ve gözenekleri tıkaması ile sivilce oluşumu meydana gelir. Sivilce ile birlikte hem siyah hem de beyaz nokta oluşumunun diğer yaygın nedenleri ise şunlardır:

  • Ölü cilt hücrelerinin artarak gözenekleri tıkaması,
  • Propionibacterium acnes ya da P. acnes adı verilen bakterilerin tıkanmış olan gözeneklerde çoğalması,
  • Ergenlik döneminde androjen hormonlarının artmasına bağlı olarak yağ bezlerinin fazla sebum üretmesi,
  • Genetik yatkınlık,
  • Stresli yaşam tarzı,
  • Aşırı şekerli ya da yağlı yiyecekler tüketilmesi başta olmak üzere sağlıksız beslenme alışkanlıkları,
  • Ağır formüle sahip cilt bakım ve makyaj ürünlerinin gözenekleri tıkaması,
  • Cildin düzenli olarak temizlenmemesi ve hijyen kurallarına uyulmaması,
  • Hamilelik ya da regl döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler,
  • Kullanılan hormon ilaçları,
  • Uzun süre güneşe maruz kalmak,
  • Yüzdeki sivilcelerin sıkılması.

Yüzde sivilce oluşumunun nedenleri kişiden kişiye değişir. Bu yüzden hem sivilcelerin önlenmesi hem de sivilce lekelerinin giderilmesi için kişilerin cilt tipine uygun bir tedavi süreci planlanmalıdır. Dolayısıyla yüzde sivilce çıkmasının nedenleri araştırılmalı, hastalar bu konularda bilgilendirilerek tedavi süreci başlatılmalıdır.

Sivilce Lekelerinden Korunmanın Yolları

Her ne kadar sivilcelerin oluşmasına engel olmak zor olsa da yapacağınız bazı uygulamalar ya da alacağınız bazı önlemler ile sivilce oluşumunu bir nebze olsun durdurabilirsiniz. Örneğin cildi düzenli olarak temizlemek ve nemlendirmek, sivilce oluşumunu önlemek için yapabileceğiniz basit bir uygulamadır. Çünkü cildin aşırı kuruması sivilce oluşumuna zemin hazırlayabilir. Sivilce oluşumunu önlemek için başvurabileceğiniz diğer yöntemler ise şunlar:

  • Eğer makyaj ya da benzeri uygulamalar yaptıysanız, gece yatarken makyajınızı tamamen temizlemeye özen gösterin.
  • Gözeneklerin tıkanmasına neden olabilecek ağır makyaj ürünlerinden kaçının, hafif ve yağ oranı düşük ürünler kullanın.
  • Uzun süre güneşte kalmanız gereken durumlarda, güneşten gelen UV ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanın.
  • Aşırı şekerli ya da yağlı yiyeceklerden uzak durun, mümkün olduğunca sağlıklı ve dengeli şekilde beslenmeye çalışın. Bol su tüketin.
  • Stresli bir yaşamdan uzak durun, eğer gerekli görürseniz profesyonel destek alarak stres yönetim tekniklerini uygulayın.
  • Cildi sert bir şekilde temizlemekten ya da var olan sivilceleri sıkmaktan kaçının.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın ve sağlıklı yaşam uygulamalarını benimseyin.

Eğer tüm bu uygulamalara rağmen sivilce oluşumunu engelleyemiyorsanız ve sorunun gittikçe kötüleştiğini düşünüyorsanız, mutlaka bir dermatologdan destek isteyin. Bu sayede hem sivilcelerin kötüleşmesini önler hem de sivilceler geçtikten sonra leke izi kalmasının önüne geçebilirsiniz.

Sivilce Lekeleri İçin Doğal Yöntemler İşe Yarıyor Mu?

Hem sivilceler hem de sivilce lekeleri için uzmanların önerdiği bazı doğal yöntemler bulunur. Fakat bu yöntemleri uygulamadan önce altta yatan nedenlerin araştırılması ve buna yönelik olarak profesyonel bir tedavi süreci planlanması çok daha büyük önem taşır. Eğer yine de yüzünüzdeki sivilceler ve sivilce lekeleri için doğal yöntemler uygulamak isterseniz, uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri sebebiyle bal sivilce tedavisinde kullanılabilir. Bir kulak temizleme çubuğu ile yüzünüze uygulayabilir ve 15-20 dakika kadar bekleyebilirsiniz.
  • Aloe vera bitkisinin içindeki jelin cildi yatıştıran bir etkisi bulunur. Aynı zamanda iltihap oluşumunu da önler. Dilerseniz aloe vera içerikli ürünler de kullanabilirsiniz.
  • Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri ile elma sirkesi suyla seyreltilerek uygulanabilir. Seyreltilmeden uygulanması cildin tahriş olmasına neden olabilir.
  • C vitamini ve sitrik asit bakımından zengin olan limon sivilcelerin kurutulmasına ve cilt lekelerinin açılmasına yardımcı olur. Dilerseniz doğrudan limon suyunu uygulayabilir, dilerseniz bir dilim limon ile yüzünüzü ovalayabilirsiniz.
  • Çay ağacı yağının antienflamatuar ve antibakteriyel özellikleri bulunur. Bir kulak çubuğu yardımıyla ya da doğrudan elinizle cilde uygulayabilirsiniz.
  • Laktik asit içeren yoğurt ölü cilt hücrelerini temizleyerek gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Yüzünüzde 15-20 dakika bekletmek ve sonra ılık suyla yıkamak cildinize iyi gelir.
  • Salatalık cilt yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Salatalık dilimlerini yüzünüzde bekletebilir ya da salatalık içeren ürünler kullanabilirsiniz.
  • Cildi nemlendirmek ve gözenekleri açmak için sıcak su buharı kullanabilirsiniz.

Her ne kadar ciltte sivilce oluşumuna engel olacak önlemler almış olsanız da bazen sivilcelerin çıkmasını ve canınızı sıkmasını engelleyemezsiniz. Ayrıca kişilerin cilt türleri farklı olduğundan, yukarıdaki uygulamalar herkeste aynı sonuçları vermez. Bu yüzden sivilceler ya da sivilce lekeleri ne kadar sürede geçer bilinemez. Aynı zamanda sabırlı olmanız ve uygulamaları düzenli olarak tekrarlamanız gerekir. Yine de bir uzmandan “yüzdeki kırmızı sivilce lekeleri nasıl geçer?” sorusunun cevabını öğrenmek, bu doğal yöntemlerle uğraşma gerekliliğini ortadan kaldırabilir. Çünkü günümüzde uygulanan teknolojik yöntemler ile sivilcelerden ve sivilce lekelerinden hızlı bir şekilde kurtulmak mümkündür.

Yüzdeki Sivilce ve Lekeler Nasıl Geçer?

Sivilce lekelerinin tedavisinde kullanılan doğal yöntemler uzun vadede sonuç verebiliyor olsa da günümüzde kullanılan sağlık teknolojileri bu yöntemlere olan gerekliliği ortadan kaldırır. Çünkü hem kimyasal peeling hem de lazer tedavisi hücre yenilenmesini sağlayarak sivilce lekelerinden hızlı ve kolay bir şekilde kurtulmayı mümkün kılar. Bu iki yöntemden hangisinin kullanılacağına uzman hekimin gerçekleştireceği detaylı muayene sonrasında karar verilir. Kişilerin cilt tipine ve sorunun büyüklüğüne bağlı olarak bu uygulamalardan yalnızca bir tanesi yapılabileceği gibi, iki uygulamanın birlikte gerçekleştirilmesi de mümkündür. Peki lazer tedavisi ve kimyasal peeling ile yüzdeki sivilce ve lekeler nasıl geçer ve tedavi süreci hastalar için konforlu mudur?

Lazer Tedavisi

Sivilce lekelerinin ortadan kaldırılması ya da görünümün iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen lazer tedavisi son derece etkili bir yöntemdir. Kişilerin cilt tipine, sivilce lekelerinin büyüklüğüne ya da rengine bağlı olarak kullanılacak olan lazer cihazı farklı olabilir. Genellikle Q Switch ya da fraksiyonel lazer kullanılır. Bu iki cihazın uygulamaları da birbirine benzer. Lazer ile sivilce lekelerinin temizlenmesi işleminde uygulanan adımlar ise sırasıyla şu şekildedir:

  • Cilt makyajdan ve kirlerden arındırılır,
  • Lazer tedavisi sırasında ağrı ya da acı hissetmemeniz için anestezik krem uygulanır ya da enjeksiyon yapılır, bazı durumlarda bu işleme gerek yoktur,
  • Lazer cihazı cilt üzerindeki lekelere kontrollü bir şekilde yönlendirilir,
  • Lazer ışınları sayesinde cilt üzerindeki melanin pigmentinin parçalanması ve cilt renginin açılması sağlanır,
  • İşlem tamamlandıktan sonra bölgeye soğuk kompres uygulanır.

Süreç tüm hastalar için son derece konforludur. Lazer tedavisi sonrası iyileşme sürecinde özel bir şey yapmanız gerekmez. Lazer tedavisi cilt dokusunun pürüzsüz bir hale gelmesini ve cilt tonunun eşitlenmesini sağlar. Kısa sürede tamamlanan bir işlem olduğundan hayatınıza ara vermeniz gerekmez. İşlem sonrası kızarıklık ortaya çıkar fakat kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Lazer tedavisi hamilelikte yüzde sivilce sorunu yaşayan anne adayları için önerilmez. Aynı şekilde kan pıhtılaşma bozukluğu, aktif enfeksiyon, kanser ya da diyabet gibi sorunları olan hastalar için de lazer tedavisi uygun değildir.

Kimyasal Peeling

Sivilce lekelerinin giderilmesinde kullanılan bir diğer etkili yöntem kimyasal peeling işlemidir. Bu yöntemde cildin üst tabakasını kimyasal bir solüsyon ile soymak esastır. Cildin üst tabakasında soyma işlemi yapılması, aynı zamanda cilt lekelerinin de uzaklaştırılması anlamına gelir. Kimyasal peeling cilt üzerindeki sorunun büyüklüğüne göre yüzeysel, orta ve derin şekilde yapılabilir:

  • Hafif sivilce lekelerinin ve cilt tonu eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması amacıyla cildin en üst tabakasının soyulduğu yüzeysel peeling,
  • Daha derin sivilce lekeleri ile birlikte ince çizgilerin de ortadan kaldırılması amacıyla cildin üst ve orta tabakalarının soyulduğu orta peeling,
  • Çok derin sivilce lekelerinin ve ciltteki yaşlılık belirtilerinin ortadan kaldırılması amacıyla cildin tüm tabakalarının soyulduğu derin peeling.
  • Hangi kimyasal peeling yöntemi kullanılacak olursa olsun, cildin kirden ve makyajdan arındırılması gerekir. Kimyasal peeling yönteminde izlenen işlem adımları ise genellikle şu şekildedir:
  • Anestezik krem ya da enjeksiyon uygulaması yapılır,
  • Genellikle salisilik asit içeren kimyasal bir solüsyon cilt yüzeyine uygulanır,
  • Solüsyonun cildinizin üzerindeki bekleme süresi cilt hassasiyetine, sivilce lekelerinin büyüklüğüne ve derinliğine göre değişir,
  • Başka bir solüsyon ile cilt yüzeyindeki solüsyon nötralize edilir,
  • Cildi yatıştırmak amacıyla soğuk kompres uygulanır ve işlem tamamlanır.

Ciltte hücre yenilenmesi sağlayan kimyasal peeling işlemi cilt tonunu eşitlemesinin yanı sıra yaşlı bir görünüme neden olan kırışıklıkları ve çizgileri de ortadan kaldırabilir. İşlem sonrasında genellikle herhangi bir yan etki görülmez. Hamile ya da emziren kadınlar için önerilmeyen bir işlemdir. Ayrıca cilt üzerinde aktif enfeksiyon bulunduğu durumlarda da kimyasal peeling işlemi uygulanamaz.

Lovest Clinic ile Sivilce Lekelerine Elveda Deyin!

Sivilceler hem ergenlik döneminde hem de sonrasında pek çok insan için can sıkıcı bir sürecin ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle yüzde iltihaplı sivilce oluştuğu zaman bunlar leke bırakabilir. İltihaplı sivilce izleri ciltte daha belirgin şekilde görülür. Bu durum hem kişinin özgüvenini hem de sosyal yaşamını olumsuz etkiler. Neyse ki günümüzde gelişen sağlık teknolojileri bu lekelerden kurtulmayı son derece kolay bir hale getirmiştir. Yani bu lekelere sahip olan kişilerin “cilt lekeleri nasıl geçer?” diye kara kara düşünmesine gerek yoktur. Yalnızca kişilerin sivilce lekeleri ile ilgili uzman hekim muayenesinin kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve uygulanacak yönteme karar verilmesi gerekir.

Sivilce lekelerinin cilt üzerinden temizlenmesi için son teknoloji ekipmanlar kullanan Lovest Clinic, alanında uzman ve deneyimli sağlık personelleri ile çalışır. Steril klinik ortamında tüm işlemler yüzde yüz başarı oranı ile gerçekleştirilir. Eğer siz de kendinizi alanında uzman ve deneyimli personellere teslim etmek, sivilce lekeleri nasıl geçer uygulamalı bir şekilde görmek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçerek bir randevu oluşturabilirsiniz.

İlgili İçerikler
Burun Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği, kişinin yüzündeki dengeyi ve uyumu iyileştirmek amacıyla yapılan estetik bir cerrahi prosedürdür.

Badem Göz Estetiği Kalıcı mı?

Badem göz ameliyatı ya da badem göz estetiği olarak bilinen operasyon, genellikle işlevsel sorunları...

Sağlık Turizminde Dünya’da İlk 5’teyiz

Sosyal yaşamın tamamen sekteye uğradığı pandemi döneminde sağlık turizmi de ciddi şekilde etkilendi elbette.

Diş Estetiği Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş estetiği, hem sosyal hayatta hem de iş hayatında ikili diyaloglarda, gülümserken, kahkaha atarken...

Son Güncelleme Tarihi : 18.04.2024